ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΘΕΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαμόρφωση ενός Ολοκληρωμένου Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που θα αγκαλιάζει το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του Αγίου Δημητρίου, προετοιμάζοντάς τες για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του άμεσου μέλλοντος. Η τοπική μας αγορά δεν θα βρεθεί απροετοίμαστη και χωρίς υποστήριξη ενόψει του αναπτυξιακού σοκ στο παραλιακό μέτωπο και στο Ελληνικό, όπως συνέβη με τη δημιουργία του MALL ή, πολύ περισσότερο, με την οικονομική κρίση. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δράσεις και παρεμβάσεις για το εμπόριο, την εστίαση, τη βιοτεχνία και άλλες τομείς της τοπικής οικονομίας. Συντονιστής αυτής της προσπάθειας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, ο οποίος θα αποκτήσει μηχανισμούς για την ουσιαστική υποστήριξη των επαγγελματιών και των εργαζομένων της πόλης. Βασικότερος μηχανισμός εξ αυτών η δημιουργία ενός Κέντρου Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου θα στηρίζονται και θα ενημερώνονται νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, άνεργοι και εργαζόμενοι για προγράμματα και δράσεις που τους αφορούν.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου θα βρεθεί η στήριξη της οικογένειας. Η κατασκευή νέων παιδικών σταθμών, με βρεφικά τμήματα, που θα επιτρέπουν τη στήριξη των νέων ζευγαριών, η οικονομική ενίσχυση για κάθε τρίτο παιδί στα πρότυπα του Δήμου Γλυφάδας (όπου επιδοτεί με 5.000 ευρώ το τρίτο παιδί) και η υποστήριξη με βρεφικά είδη τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι οι κεντρικές μας προτάσεις. Η αλληλεγγύη προς την Τρίτη Ηλικία περνάει μέσα από τη στήριξη αφενός των ΚΑΠΗ ως κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των ηλικιωμένων με ενίσχυση των πολιτιστικών, αθλητικών και εθελοντικών δράσεων που θα αναπτύσσουν, και αφετέρου από την ενδυνάμωση του «Βοήθεια στο Σπίτι» που εστιάζει στους ανθρώπους που είναι ανήμποροι να μετακινηθούν. Τέλος, η δημόσια υγεία θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής μας μέσω της αναβάθμισης των δημοτικών ιατρείων και της ενίσχυσης των δράσεων προληπτικής ιατρικής προς ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα θα υπάρξει υγειονομική κάλυψη μέσω προληπτικών ιατρικών εξετάσεων για τους ηλικιωμένους.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

Παρά τη δαπάνη εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια, η πόλη μας ακόμα χρειάζεται μείζονες παρεμβάσεις. Προϋπόθεση αυτών των παρεμβάσεων αποτελεί μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη, για το σύνολο της πόλης, που θα λαμβάνει υπόψη της τόσο τα δεδομένα που υπάρχουν (π.χ. νέους σταθμούς μετρό) όσο και εκείνα που θα δημιουργηθούν με τις μεγάλες παρεμβάσεις στο παράκτιο μέτωπο. Η κυκλοφοριακή μελέτη θα αποτελέσει τον οδηγό για σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στις εισόδους της πόλης, που σήμερα είναι περιορισμένες, όσο και στο κέντρο της, όπου θέλουμε να θέσουμε σε διαβούλευση την σκέψη για μια πιθανή πεζοδρόμηση της περιοχής πριν του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου. Ανάλογης εμβέλειας παρέμβαση θα αποτελέσει η δημιουργία ενός open email, ανοικτού εμπορικού κέντρου, για τον κεντρικό εμπορικό άξονα της Αγίου Δημητρίου από την πλατεία Καλογήρων έως την πλατεία Βελουχιώτη τουλάχιστον. Η αξιοποίηση οικοπέδων και ελεύθερων χώρων θα παραμείνει ως προτεραιότητα της δημοτικής αρχής μας, με γνώμονα πάντα την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου αλλά και την ισόρροπη διασπορά τους ανά γειτονιά. Απαραίτητη η αναβάθμιση και πιστοποίηση των παιδικών χαρών της πόλης, με σύγχρονα και ασφαλή παιχνίδια για τις οικογένειες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατακόρυφη αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών υποδομών από τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων στα σχολεία (φωτισμός, θέρμανση, μόνωση, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών) με στόχο την εξοικονόμηση πόρων των σχολικών επιτροπών. Αξιοποίηση της πλειοψηφίας της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για προγράμματα που αφορούν την εκπαιδευτική λειτουργία  των σχολικών μονάδων. Ανάδειξη των σχολικών μονάδων σε πολυδύναμους χώρους αθλητισμού, πολιτισμού και δραστηριοτήτων κάθε γειτονιάς του δήμου, προς όφελος των δημοτών και ιδίως των παιδιών και των νέων της πόλης μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΡΑΣΙΝΟ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ

Απόλυτη προτεραιότητα και αναγκαιότητα ένα σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό εξοικονόμησης ενέργειας εκτός από την εξυπηρέτηση της καλύτερης κυκλοφορίας στην πόλη και το αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες, βελτιώνει την οικονομική βιωσιμότητα για το δήμο και επιτρέπει τη μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες. Έμφαση στην ανακύκλωση με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, όπου θα έχουμε περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη από τα τέλη ταφής. Ανάπτυξη του εθελοντισμού στον τομέα της ανακύκλωσης και της ευαισθητοποίησης με ιδιαίτερη βαρύτητα στα σχολεία. Μεταφορά των απορριμματοφόρων εκτός της πόλης, σε χώρο κατάλληλο για τη στάθμευσή τους και τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που θα επιτύχει εξοικονόμηση πόρων για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες τους, τοποθέτηση μετρητών ακτινοβολίας στην περιοχή του Ασυρμάτου και την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ ως αντιστάθμισμα εκ μέρους της επιχείρησης για την επιβάρυνση που προκαλεί η παρουσία της στην πόλη. Ως προς την προστασία των ζώων, η ορθή διαχείριση των αδέσποτων, με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η ορθή συμπεριφορά των κατόχων κατοικίδιων και η ανάγκη ανοχής προς τα ζώα από τους μη κατόχους τους παραμένουν προκλήσεις στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Μια σύγχρονη κοινωνία κρίνεται ως προς την παιδεία και τον πολιτισμό της από τον τρόπο που αντιμετωπίζει και τα ζώα. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία οφείλει να παίζει η εκπαίδευση.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός είναι ένας από τους κεντρικότερους πυλώνες ανάπτυξης της πόλης μας. Πολιτισμός είναι η ταυτότητα μας, η λαϊκή μας κληρονομιά, οι εθνοτοπικοί μας σύλλογοι. Είναι η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία που περιμένει να εκφραστεί, οι ερασιτεχνικές μας ομάδες που πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, θεατρικές, χορευτικές και άλλες, η μουσική, η ζωγραφική, εν τέλει οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας που πρέπει να αναδειχθούν.

Κυρίως είναι όμως οι οι καθημερινές μας συνήθειες και συμπεριφορές που διαμορφώνονται από την παιδική κιόλας ηλικία. Κι εδώ ο Δήμος έχει κομβικό ρόλο. Στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Πολυχώρου Πολιτισμού, κατάλληλου να στεγάσει ένα μεγάλο πλέγμα πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικών δράσεων σε συνεργασία με όλους τους δημιουργικούς φορείς της πόλης μας, προσβάσιμου και ανοιχτού.

Προτεραιότητα, η ενίσχυση της δημοτικής μας βιβλιοθήκης, με τη μεταφορά της σε μεγαλύτερο κτίριο στο κέντρο της πόλης (θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμα και η μετατροπή του εμβληματικού 1ου Δημοτικού σε κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη) καθώς και η δημιουργία μιας πρότυπης κατάλληλα διαμορφωμένης παιδικής βιβλιοθήκης. Το βιβλίο είναι ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο. Κι αυτό το παράθυρο οφείλουμε να το ανοίξουμε στα παιδιά μας από τη νηπιακή κιόλας ηλικία. Στην παιδική βιβλιοθήκη θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις και σειρά δράσεων για όλη την οικογένεια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τέλος, η διασύνδεση των σχολικών βιβλιοθηκών με την κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, για καλύτερο συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Αθλητισμός αποτελεί έναν τομέα όπου η πόλη μας έχει επιδείξει διαχρονικά επιτυχίες σε σωματειακό επίπεδο. Όμως και σε αυτό τον τομέα εντοπίζονται συγκεκριμένες αδυναμίες. Η ορθολογική διαχείριση των αθλητικών χώρων που εκχωρούνται στα σωματεία οφείλει να είναι αυτονόητη, μακριά από προτιμησιακές λογικές και συναλλαγές. Δεν μπορεί να συνεχίσει μια λογική διαχωρισμού των σωματείων ανάμεσα στα “δικά μας” και “στων άλλων”. Ο δήμος οφείλει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ισονομία απέναντι σε όλα τα σωματεία της πόλης.

Παράλληλα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές της πόλης. Η τοποθέτηση “μπαλονιού” στα ανοικτά γήπεδα της Θεομήτορος και του Αγίου Βασιλείου, ώστε να μπορούν να αξιοποιούνται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, αποφορτίζοντας τα περιορισμένα κλειστά γήπεδα, είναι προτεραιότητά μας. Επίσης, η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη φιλοξενία των σωματείων στα αθλητικά κέντρα είναι εκ των ον ουκ άνευ.

Τέλος, ένα τεράστιο έλλειμμα που εντοπίζουμε και φιλοδοξούμε να καλύψουμε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εκπαιδευτικά ιδρύματα και αρμόδιους φορείς είναι η απουσία στρατηγικής για τον μαζικό αθλητισμό. Ο αθλητισμός ως αγαθό οφείλει να είναι προσβάσιμο για όλους τους δημότες της πόλης μας, πέραν του πρωταθλητισμού που διεξάγεται μέσω των αθλητικών σωματείων.

ΝΕΟΛΑΙΑ

Πρώτη προτεραιότητα για τη χάραξη και την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την Νεολαία αποτελεί η ανασύσταση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων. Ένα Συμβούλιο που θα προκύψει από την καθολική συμμετοχή των Νέων της πόλης μας υπό την εποπτεία του Δήμου μας. Αποστολή του Τοπικού Συμβουλίου Νέων είναι η διατύπωση γνώμης για αποφάσεις του Δήμου που αφορούν τους νέους, η κατάθεση προτάσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο και ιδίως η επεξεργασία και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου τοπικού σχεδίου δράσης για τους νέους της πόλης μας. Στο χώρο της Εκπαίδευσης προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση του θεσμού του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και ανάδειξη του σε μείζονα προτεραιότητα του τοπικού σχεδίου για τους νέους της πόλης μας.

Στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου δίνουμε έμφαση στην διασύνδεση εργαζομένων και επιχειρήσεων, πρωτίστως των νέων, που εμφανίζουν πολλαπλάσια ποσοστά ανεργίας από το μέσο όρο, μέσω του Κέντρου Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, που θα ιδρυθεί στο Δήμο. Επίσης, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Incubator (Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας) για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και την ενδυνάμωση της τοπικής αγοράς.