“Διαίρει και βασίλευε”: Ως πότε;

Εντός μηνός για δεύτερη φορά, στον ίδιο χώρο, γινόμαστε μάρτυρες των διχαστικών πρακτικών της δημοτικής αρχής, η οποία είτε στρέφει κοινωνικές ομάδες τη μία έναντι της άλλης, όπως συνέβη στην περίπτωση της εκδήλωσης του Συλλόγου Κρητών, είτε “αδειάζει” τους έως τώρα συμμάχους της στα “κοινωνικά κινήματα” στο βωμό της στρατηγικής συμμαχίας της με το ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση Ανδρούτσου “επιτυγχάνει” να δημιουργήσει εντάσεις και συγκρούσεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης με πλήρη ευθύνη της. Πριν 20 μέρες, στην εκδήλωση του συλλόγου Κρητών στον Ασύρματο, η δήμαρχος με ευθύνη της επέτρεψε μια ευθεία παραβίαση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο ρητά είχε θέσει ως όρο την ανεμπόδιστη πρόσβαση στον Ασύρματο για να εκχωρήσει το χώρο στο σύλλογο Κρητών. Χθες, στην εκδήλωση αποδοχής της παραχώρησης των 32 στρεμμάτων του Ασυρμάτου, αντί να υπάρξει μια γιορτή που να αφορά στην πόλη, τους δημότες και το τί μέλλει γεννέσθαι από εδώ και στο εξής στο χώρο του Ασυρμάτου, η δήμαρχος επέλεξε να οικειοποιηθεί πολιτικά την παραχώρηση, μέσω μιας φιέστας με τίτλο που παρέπεμπε στον τίτλο της δημοτικής παράταξης της και με guest star τον πρωθυπουργό.
Τα άμεσα θύματα της διχαστικής τακτικής Ανδρούτσου ήταν οι μέχρι πρότινος στρατηγικοί της σύμμαχοι, τα “κοινωνικά κινήματα” του Ασυρμάτου. Θύματα καθώς κρίθηκε ότι θα διατάρασσαν το θριαμβευτικό κλίμα της ημέρας και προληπτικά προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ μέχρι το πέρας της εκδήλωσης.
Προφανώς το πρόβλημα είναι ευρύτερο και αυτό μας απασχολεί. Η εργαλειακή χρήση συμμαχιών και συμμάχων εκ μέρους της διοίκησης Ανδρούτσου της επιτρέπει έως τώρα να εμφανίζεται ως η εκπρόσωπος εντελώς αντιφατικών τάσεων εντός της πόλης. Αυτό συμβαίνει καθώς κάποιοι επέλεγαν ή δεν μπορούσαν να καταδείξουν ακριβώς αυτές τις αντιφάσεις.
Εμείς κάνουμε σαφές προς όλες τις πλευρές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση “και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ”. Είναι άλλο η σύνθεση των διαφόρων τάσεων και άλλο ο εμπαιγμός και η κοροϊδία.
Κάθε ενεργός δημότης, κάθε συλλογικότητα της πόλης, οφείλει να πάρει θέση.