Οι Γυναίκες Στυλοβάτες της Κοινωνίας

Στις 8 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως μια ημέρα τιμής στη διαχρονική μάχη των γυναικών για ίση μεταχείριση και κατάργηση των διακρίσεων που υφίστανται σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.
Οι γυναίκες στην σύγχρονη Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλές προκλήσεις δεδομένων και των πολλαπλών ρόλων που καλούνται να επιτελέσουν στο επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό πεδίο. Η ανεργία των γυναικών, σχεδόν διπλάσια από εκείνη των ανδρών, αλλά και οι αισθητά χαμηλότερα αμοιβές που απολαμβάνουν για ίδια εργασία αποτελούν τη μια πλευρά της δυσμενούς τους θέσης στο επαγγελματικό στίβο. Την ίδια στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν παρενοχλήσεις και, πολύ περισσότερο, την άνιση μεταχείριση ως προς την επαγγελματική εξέλιξη.
Παράλληλα, η σύγχρονη Ελληνίδα συνεχίζει να αποτελεί το βασικό πυλώνα του πυρήνα της κοινωνίας μας, της οικογένειας, ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές προκλήσεις, ιδίως σήμερα όπου ο θεσμός της οικογένειας αμφισβητείται. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου πραγματικά μιλάμε για σύγχρονες ηρωίδες.
Στη φετινή ημέρα τιμής, λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οφείλουμε να αναφερθούμε στις σημαντικές γυναίκες που συνέβαλαν καθοριστικά στην επικράτηση του αγώνα της Παλιγγενεσίας, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Δόμνα Βισβίζη, οι Μανιάτισες που συνέτριψαν τους Τουρκοαιγύπτιους στη μάχη του Διρού, οι γυναίκες της Νάουσας που επανέλαβαν τη θυσία του Ζαλόγγου στην Αραπίτσα, οι μητέρες του Μεσολογγίου που θυσιάστηκαν στην ηρωική έξοδο.
Η συμβολή τους σημαντική σε ένα ιερό αγώνα “υπέρ Πίστεως και Πατρίδος” που οδήγησε στην Ελευθερία για το νεώτερο Ελληνισμό.
Κλείνοντας, σημαντικό να αναφέρουμε ότι η τιμή που οφείλουμε να αποδίδουμε στο ιερό πρόσωπο της Γυναίκας δεν πρέπει να περιορίζεται στις 8 Μαρτίου αλλά είναι καθημερινή μας υποχρέωση απέναντι στα πιο αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας, στις μητέρες μας, τις συζύγους μας, τις κόρες μας, τις αδελφές μας, τις φίλες μας, τις συναδέλφους μας.