Ριζικές αλλαγές στη δημοτική αρχή

Ανδρούτσου-Μετέχω: Ένας προαναγγελθέντας “γάμος” με μόνη στόχευση τη νομή της εξουσίας

Μόνο έκπληξη δεν μας προκάλεσε η ανακοίνωση της προσχώρησης της παράταξης του “Μετέχω” στη δημοτική αρχή της κας Ανδρούτσου. Αποτέλεσε την τυπική επιβεβαίωση μιας σχέσης που είδαμε και προεκλογικά και μετακλογικά να εξελίσσεται, συνέπεια των διαρκών ανοιγμάτων της κας Ανδρούτσου προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κυβερνητισμού που έπληξε τα στελέχη της “Πρώτης Φορά Αριστερά”.

Να θυμίσουμε στους δημότες του Αγίου Δημητρίου ότι είχε ακουστεί έντονα ως σενάριο η κοινή κάθοδος των δύο παρατάξεων στις δημοτικές εκλογές του 2019. Ακόμα και όταν αποκλείστηκε η κοινή εκλογική κάθοδος την άνοιξη του 2019, συνέπεια των απωλειών που θα είχε η Ανδρούτσου από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά ιδίως από Νεοδημοκράτες, λόγω και της έντονης κομματικής πόλωσης εκείνης της περιόδου, αποτελούσε κοινό μυστικό για όλους ότι η παράταξη του Μετέχω αποτελεί εφεδρεία της δημοτικής αρχής Ανδρούτσου.

Εμείς άλλωστε είχαμε τονίσει την πολιτική συμπόρευση της κας Ανδρούτσου με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια συμπόρευση που φάνηκε σε σειρά πολιτικών επιλογών όπως η διαχείριση των απορριμμάτων από την περιφερειακή αρχή της Δούρου, η εμπλοκή του Δήμου Αγίου Δημητρίου στην τότε κυβερνητική στρατηγική ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και αλλού. Είχαμε καταδείξει αυτή τη στρατηγική επιλογή της Ανδρούτσου, γεγονός βέβαια που δεν εμπόδισε κεντρικά πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν συμφωνίες κορυφής με την Ανδρούτσου και να καταστούν κεντρικοί αρμοί της διοίκησής της.

Αυτή η κοινή πορεία φάνηκε ξεκάθαρα με την έναρξη της νέας θητείας της δημοτικής αρχής της κας Ανδρούτσου, όπου η παράταξη του Μετέχω σταθερά στήριζε τις επιλογές της δημάρχου, σε όλες τις περιπτώσεις όπου η αντιπολίτευση όλων των αποχρώσεων προσπάθησε να “στριμώξει” τη δημοτική αρχή. Πάντα βρίσκονταν οι 3 δημοτικοί σύμβουλοι του Μετέχω να δώσουν “ανάσα” σε μια δημοτική αρχή που έχει καταφέρει να συσπειρώνει τις εντελώς ετερόκλητες δυνάμεις της αντιπολίτευσης με τις πολιτικές επιλογές της.

Ως Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου θεωρούμε ότι οι πολιτικές επιλογές παρατάξεων και προσώπων οφείλουν να χαρακτηρίζονται από μια πολιτική συνέπεια θέσεων και πράξεων. Η δημιουργία ετερόκλητων συσπειρώσεων δυνάμεων, με μόνη συγκολλητική ουσία την εδραίωση στη νομή της εξουσίας αποτελεί μια κακή πρακτική στην πολιτική και οφείλει να επικρίνεται στα μάτια των πολιτών που εμπαίζονται ξεκάθαρα από δημοτικές παρατάξεις και πολιτικά πρόσωπα, με μόνο φύλλο συκής συμφωνητικά ιδεολογικής και πολιτικής συμπόρευσης κενά περιεχομένου.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι αυτά τα παιχνίδια εξουσίας με ετερόκλητες συμμαχίες από τη μία με τις δυνάμεις της “Πρώτη Φορά Αριστερά” και από την άλλη με υπουργικά γραφεία της κυβέρνησης το μόνο που καταδεικνύουν είναι τον πολιτικό αμοραλισμό και κυνισμό που χαρακτηρίζει την κα Ανδρούτσου και το μηχανισμό της. Έναν πολιτικό αμοραλισμό στον οποίο πρέπει να στέκεται απέναντι κάθε ενεργός πολίτης που θέλει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος πέρα και πάνω από πολιτικά ετερόκλητες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες.