7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να επικεντρώσει το ενδιαφέρον την κοινωνίας σε σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει ως θέμα «Ο πλανήτης μας- η υγεία μας» και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία ως προς τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην υγεία και την ευζωία των ατόμων. Πράγματι σύμφωνα με εκτιμήσεις  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο παγκοσμίως οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν.

Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η κλιματική κρίση είναι και κρίση υγείας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων δημιουργούν ή επιτείνουν θέματα υγείας, θέματα που η ανθρωπότητα ήδη καλείται να αντιμετωπίσει. Ας μην λησμονήσουμε ότι αχνοφαίνεται η έξοδος από την πανδημία Covid-19 η οποία εδραίωσε για τα καλά την πεποίθηση ότι η υγεία και η διατήρησή της  αποτελούν αναμφισβήτητα το ύψιστο αγαθό. Μόνο εάν υπάρχει υγεία υπάρχει και οικονομία, θέσεις εργασίας, επενδύσεις και επιχειρήσεις αλλά και αντίστροφα, και αυτό είναι και το νόημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η οικονομία, οι επενδύσεις ,οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να έχουν πάντα ως γνώμονα  τη διατήρηση της υγείας του πλανήτη.

Θα πρέπει τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε εθνικό (κράτος) ή και τοπικό (Δήμοι – περιφέρειες) να ληφθεί υπόψιν αυτή η υπέρμετρη κατανάλωση των διαθέσιμων πόρων και να χαραχθούν οι κατάλληλες στρατηγικές ώστε να υπάρχει κοινωνική ευημερία που να συνδυαστεί με την οικολογική βιωσιμότητα.

Ας μην υποθηκεύουμε το αύριο για χάρη μιας πρόσκαιρης ευημερίας σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι ειδικά το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Είναι χρέος μας να το διατηρήσουμε.

Για την Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου

Σωτήρης Βλασταράκος