Στις 14 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα του Διαβήτη. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 246 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν στις μέρες μας από διαβήτη, με τις εκτιμήσεις να φθάνουν τα 380 εκατομμύρια το 2025. Αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και συγκαταλέγεται στα χρόνια νοσήματα χαρακτηριζόμενη σαν «αόρατη» επιδημία της οποίας η φύση και οι επιπλοκές συνεπάγονται ένα υπέρογκο κόστος διαχείρισης και καταπολέμησης.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στους 10 είναι διαβητικός, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Δυστυχώς ο διαβήτης αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, λόγω των επιπλοκών που επιφέρει, ωστόσο πάνω από 50% του διαβήτη (τύπου ΙΙ) μπορεί να προληφθεί. Δυστυχώς ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως αθόρυβη νόσος διότι πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν τόσο έντονα συμπτώματα για να αναζητήσουν βοήθεια. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η τριπλέτα του διαβήτη, δηλαδή πολυουρία (πολλά ούρα), πολυδιψία (έντονη δίψα) και πολυφαγία (μεγάλη όρεξη για φαγητό), αλλά και ατονία, εύκολη κούραση, μολύνσεις και λοιμώξεις κτυπήματα (αμυχές) που υποχωρούν ή επουλώνονται δύσκολα, θολή όραση, φαγούρα στα γεννητικά όργανα αλλά και έντονοι πόνοι στα πόδια και στα δάχτυλα.
Ωστόσο αρκετοί διαβητικοί δεν παρουσιάζουν κάποιο ή κάποια από τα συμπτώματα σε μεγάλη βαρύτητα και η διάγνωση συχνά γίνεται τυχαία και μάλιστα αρκετό καιρό μετά την «έναρξη» του διαβήτη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος. Στις επιπλοκές λόγω διαβήτη περιλαμβάνονται η αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθειες, νευροπάθειες αλλά και έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς και εγκεφαλικά επεισόδια Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν ακόμα την κατάθλιψη, την άνοια αλλά και την σεξουαλική δυσλειτουργία. Γίνεται αντιληπτό ότι ο διαβήτης είναι μια σχετικά αθόρυβη νόσος, με πολλαπλές όμως επιπλοκές που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πασχόντων αλλά και και συνιστούν απειλή για την ίδια τους τη ζωή.
Στην αντιμετώπιση του διαβήτη σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη. Στην παρούσα φάση ο διαβήτης τύπου Ι, δεν μπορεί να προληφθεί. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ωστόσο, μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους , επαρκούς σωματικής δραστηριότητας και μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα προγράμματα του δήμου για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να προσανατολιστουν σε 3 άξονες ακολουθώντας το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη:
– Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης του διαβήτη μέσω της προαγωγής της υγιεινής διατροφής, της πρόληψης της παχυσαρκίας και της διευκόλυνση της άσκησης.
– Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη.
– Βελτίωση της παρεχόμενης εξειδικευμένης περίθαλψης μέσω αναβάθμισης των υπαρχόντων δομών αλλά και ίδρυσης και λειτουργίας νέων, εξειδικευμένων στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Είναι σημαντική και κεφαλαιώδους σημασίας λοιπόν η διοργάνωση δράσεων για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ στη βελτίωση της υγείας των πολιτών, στη μείωση της νοσηρότητας, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με την κοινωνία για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ως Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου επιμένουμε σθεναρά στην ανάγκη ολοκληρωμένων δράσεων για την ενίσχυση της πρόληψης στη Δημόσια Υγεία, τις οποίες οφείλει να οργανώνει ο Δήμος ως φορέας υλοποίησης, μια θέση μας που θα στηρίζουμε με προτάσεις και εποικοδομητική κριτική.
Για την Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου
Σωτήρης Βλασταράκος
Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αγίου Δημητρίου
στην διαπαραταξιακή Επιτροπή Υγείας του Δήμου