Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κάθε χρόνο η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Στόχος της ημέρας είναι να προωθήσει την ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας, να προάγει την πρόληψη για ψυχικές διαταραχές, αλλά και να  συστήσει τρόπους για την ψυχική ανάκαμψη των ασθενών.

Το φετινό μήνυμα είναι «Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα». Πράγματι η ψυχική υγεία και οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάστηκαν με την πανδημία του COVID-19. Παρατηρήθηκε αύξηση των ψυχικών νοσημάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά για πρώτη φορά έπληξε σε μεγάλο βαθμό παιδιά και έφηβους και νεαρούς. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και εκθέσεις διαφόρων οργανισμών (UNICEF, ΟΟΣΑ, ΠΟΥ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, κατά την περίοδο 2020-2021, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Αν αναλογιστούμε ότι τα μισά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουμε στην ενήλικη μας ζωή ξεκινούν κατά την εφηβεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση για τα ψυχικά νοσήματα, η αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η ενδυνάμωση των νέων και η προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων, νέων αλλά και ενηλίκων.

Ο Δήμος επιβάλλεται να λειτουργήσει τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στην αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων. Θα πρέπει να γίνουν ημερίδες και ενημερωτικές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων καθώς και τις επιπτώσεις της σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Να πάψουν πια οι ψυχικές νόσοι να αποτελούν κοινωνικό στίγμα και να αναζητηθεί άμεσα ιατρική συνδρομή και βοήθεια. Σε δεύτερο επίπεδο θα πρέπει να δοθεί χρηματοδότηση για την αναζήτηση θεραπειών με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα, εξειδικευμένης βοήθειας (φαρμακευτικής αγωγής, ψυχολογικής υποστήριξης κ.α.) και φυσικά ένταξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα ομαλά και σταδιακά στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην αγορά εργασίας. Όχι στην περιθωριοποίηση τους.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε.

Για την Πρωτοβουλία Αγ, Δημητρίου

Σωτήρης Βλασταράκος

Χειρουργός Οδοντίατρος