Τεχνικό πρόγραμμα εκατομμυρίων χωρίς υπεραξία για τους δημότες

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
www.protovouliaad.blogspot.com
protovouliaad@gmail.com

Άγιος Δημήτριος 10.10.2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τεχνικό πρόγραμμα εκατομμυρίων χωρίς υπεραξία για τους δημότες

Η δημοτική αρχή της κας Ανδρούτσου εγκαινιάζει μια σειρά «λαϊκών συνελεύσεων» αναφορικά με το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2019.

Διαβάζοντας το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα μπορούμε να διατυπώσουμε μια σειρά από γενικές παρατηρήσεις, ανάλογες με αυτές που έχουμε κάνει και στο παρελθόν.

Πρώτον, για άλλη μια φορά βρισκόμαστε απέναντι σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα του οποίου το ύψος ανέρχεται σε ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου μας, πολύ μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων δήμων. Ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει όλη την περίοδο Ανδρούτσου (2011-2018), που όμως δεν συνοδεύεται από μια ουσιαστική αλλαγή στην όψη της πόλης και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αντιθέτως, χρηματοδοτούνται μια πανσπερμία μικρών παρεμβάσεων διασπαρμένων στην πόλη για προεκλογικούς λόγους στη γνωστή λογική «να φαίνεται ότι γίνονται έργα».

Δεύτερον, οι πόροι του Τεχνικού Προγράμματος προέρχονται στην μεγάλη πλειοψηφία τους από ίδιους πόρους του Δήμου, οι οποίοι αντί να αξιοποιούνται σε υπηρεσίες προς τους πολίτες, ιδίως σε ευπαθείς ομάδες που λόγω της κρίσης έχουν διαρκώς διογκούμενες ανάγκες, κατευθύνονται σε μικρά έργα μικρής ή μηδενικής προστιθέμενης αξίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ακόμα και το έργο που εμφανίζεται να χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια (Χλοοτάπητας Δημοτικού Σταδίου) είναι ένα έργο που επανέρχεται εδώ και πολλά χρόνια στους προϋπολογισμούς του Δήμου και επιτέλους προχωρεί, φυσικά σε εντελώς ακατάλληλη χρονική στιγμή ως προς τους αγωνιζόμενους στο στάδιο. Εξαίρεση αποτελεί η επένδυση μέσω ΕΣΠΑ στο Μεσονήσι, που ελπίζουμε να μην βρεθεί στις καλένδες, όπως έχει γίνει με ανάλογες χρηματοδοτήσεις επί διοίκησης Ανδρούτσου στο παρελθόν.

Τρίτον, συνολικά η απορρόφηση πόρων από Περιφέρεια και ΕΣΠΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τα ποσά που δεσμεύουν και απορροφούν οι όμοροι δήμοι, αλλά επιλέγεται η δανειοδότηση για σειρά έργων όπως το υπόγειο πάρκινγκ στο Δημοτικό Στάδιο, η προμήθεια απορριμματοφόρων και η προωθούμενη κατασκευή κολυμβητηρίου στην περιοχή ΕΚΤΕΛ.

Ως Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου δεσμευόμαστε να καταθέσουμε στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όπου συμμετέχουμε ως τακτικό μέλος, λεπτομερή κριτική για το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά και τις δικές μας προτεραιότητες σε υποδομές και επενδύσεις που θα παράγουν ουσιαστική προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πόλης μας.

 Για την Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου

                                                                                                                                                                       Αλέξανδρος Αρβανιτάκης