Ζήτω η 28η Οκτωβρίου !

28η Οκτωβρίου 1940

Ο Ιωάννης Μεταξάς λέει ΟΧΙ στη φασιστική Ιταλία, με το γνωστό σε όλους “Alors, c’est la guerre” προς τον Εμανουέλε Γκράτσι, τον τότε Ιταλό Πρέσβη στην Ελλάδα. Συνέπεια της φράσης – άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η Ελλάδα αντιστάθηκε την ίδια κιόλας μέρα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Ήπειρο. Όλη η Ελλάδα, ενωμένη πολέμησε εναντίον του φασιστικού εχθρού. Η Ελλάδα εκείνη τη μέρα προτίμησε την θυσία, αντί την υποδούλωση.

28η Οκτωβρίου 2020

Η Ελλάδα 80 χρόνια μετά είναι πάλι στην ίδια θέση. Να πρέπει να πει ΟΧΙ. ΟΧΙ στις προκλήσεις που καθημερινά δεχόμαστε ως Ελλάδα από τη γειτονική Τουρκία. ΟΧΙ στην αποδόμηση των παραδοσιακών αξιών και ιδανικών της ελληνικής ταυτότητας. ΟΧΙ στην αδικία, την ανισότητα, την αναξιοκρατία που διαβρώνουν και απειλούν την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχει σπίτι στην Ελλάδα, το οποίο δεν έχει πεσόντα ή επιζώντα πολέμου. Όλοι οι Έλληνες μαζί πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας μας. Ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε τη γλώσσα μας και να υψώνουμε την Ελληνική σημαία μας. Ψηλά! Όπως ακριβώς της αξίζει. Γιατί η σημαία μας έχει μία βαθιά και ουσιώδη σημασία: «Ελευθερία ή Θάνατος».

Ας ελευθερώσουμε τα δημοκρατικά ιδανικά και τα ιδεώδη που διαχρονικά χαρακτήριζαν το ελληνικό έθνος απέναντι σε κάθε εξωτερική και εσωτερική απειλή. Είναι στο χέρι του καθενός και καθεμιάς μας να πράξει τα δέοντα.

Γιατί Ελλάδα είναι τα παιδιά μας και αυτά είναι το μέλλον μας. Φέτος, σε μία αλλιώτικη 28η Οκτωβρίου, λόγω της αόρατης υγειονομικής απειλής, ας τραγουδήσουμε το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» δυνατά με τα παιδιά μας, να υψώσουμε τις σημαίες μας ψηλά και να ανάψουμε ένα κεράκι για όλους όσους πολέμησαν για την ελευθερία μας. Όλοι μαζί!

Ζήτω το Έθνος! Ζήτω η Ελλάδα! Χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού Έλληνες.