Ηλεκτροφωτισμός και Άγιος Δημήτριος

Ένα ζήτημα που έρχεται και επανέρχεται στον Άγιο Δημήτριο είναι η ποιότητα ηλεκτροφωτισμού της πόλης μας, σε σύγκριση μάλιστα με γειτονικούς δήμους.
Πράγματι, κάποιος κάτοικος ή επισκέπτης που εισέρχεται στον Άγιο Δημήτριο νυχτερινές ώρες πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται τη μειωμένη ηλεκτροδότηση των δρόμων της πόλης.
Παρότι γενναία μερίδα των ανταποδοτικών του Δήμου μας, περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως εν συνόλω περίπου 6 εκατομμυρίων, αφορά στον ηλεκτροφωτισμό, τα παράπονα κατοίκων και δημοτών, που στα ανταποδοτικά συμβάλλουν εξίσου μέσω των δημοτικών τελών, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας φτάνοντας σε εκφράσεις ειρωνείας περί “ρομαντικής” πόλης.
Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να κάνουμε χιούμορ με το συγκεκριμένο φαινόμενο αν δεν επηρέαζε σημαντικά πρωτίστως το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, με πολλές κλοπές και επιθέσεις ιδίως κατά γυναικών, αλλά και δευτερευόντως την ασφάλεια μετακίνησης με οχήματα αλλά και την εικόνα της τοπικής αγοράς ιδίως σε περιόδους εμπορικές όπως η εορταστική που πλησιάζει.
Εδώ και 6 χρόνια, από το καλοκαίρι του 2015 σε έναν απολογισμό Σχολικών επιτροπών, είχα θέσει το ζήτημα της ρύθμισης αναβάθμισης του οδοφωτισμού με χρήση τεχνολογιών Led, με χρήματα του Δήμου, που θα επιτύγχανε ριζική εξοικονόμηση στο ποσό που σήμερα ξοδεύεται, επιτρέποντας ταυτόχρονα και την επέκταση του δικτύου οδοφωτισμού όπου παρατηρείται έλλειμμα. Έκτοτε έχουμε επανέλθει επανειλημμένα, αντιμετωπιζόμενοι μονίμως με την οίηση και την αλαζονεία που χαρακτηρίζει τη διοίκηση Ανδρούτσου, η οποία με αστεία επιχειρήματα (π.χ. ότι δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη εξοικονόμηση, δυνητικού ύψους έως και 80%,γιατί ο δημοτικός φωτισμός είχε αντικατασταθεί προ ετών με λάμπες φθορίου νέας τεχνολογίας) μονίμως αντέκρουε τις σχετικές προτάσεις μας.
Μετά από 6 χρόνια, η δημοτική αρχή συμπεριλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας Led σε κάθε ανάπλαση οδού που κάνει (μιλάμε για περιορισμένες περιπτώσεις βέβαια) αντί να προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα αντικατάστασης των λαμπτήρων ξεκινώντας για παράδειγμα από τα σχολεία όπου και θα υπήρχε μεγάλη εξοικονόμηση υπέρ των προϋπολογισμών των σχολικών επιτροπών απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους για την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων αλλά και θα επέτρεπε τη φωταγώγηση των μονάδων τις απογευματινές ώρες για χρήση από τους συλλόγους γονέων και τη γειτονιά αλλά και την αποφυγή φθορών στα σχολεία.
Τελικό σχόλιο, αποτελεί σχεδόν ειρωνεία η ποιότητα του ηλεκτροφωτισμού ιδίως για έναν Δήμο που έχει την “τύχη” να φιλοξενεί ένα μεγάλο Κέντρο Υψηλής Τάσης στον Ασύρματο, με την όποια επιβάρυνση αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.
Υ.Γ. Η φωτογραφία που βλέπετε θα μπορούσε να απεικονίζει τον Δήμο Αγίου Δημητρίου από ψηλά, σε σύγκριση με τους όμορους δήμους του ως προς το επίπεδο ηλεκτροφωτισμού. Μην μπερδεύεστε, είναι η Βόρειος Κορέα…….