Κατάθεση ψηφίσματος στο Δ.Σ. για την Αγία Σοφία από την Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου

Σε συνέχεια των εξελίξεων που παρακολουθούμε όλοι στο ζήτημα της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, η Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο ως μια ηχηρή απάντηση εκ μέρους του Δήμου μας.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Καταδικάζουμε την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδος, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας

«Ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής έλεγε χαρακτηριστικά πως «Η Τουρκία δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο».

Η εύστοχη αυτή ρήση επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, καθώς η Άγκυρα προαναγγέλλει την τέλεση ενός νέου εγκλήματος πολιτιστικής γενοκτονίας. Αποφάσισε να μετατρέψει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μεγάλη Εκκλησία της Ορθοδοξίας της Αγίας του Θεού Σοφίας, σε ισλαμικό τέμενος, αν και τελεί υπό την προστασία της UNESCO!

Η Αγία Σοφία πέραν από πολιτιστικό μνημείο οικουμενικής εμβέλειας, αποτελεί την παντοτινή μητρόπολη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο χριστιανικός της χαρακτήρας, όπως αναδεικνύεται από τις αγιογραφίες που την κοσμούν, παραμένει αναλλοίωτος και δεν μπορεί να αναιρεθεί. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτελεί μια ευθεία προσβολή προς κάθε Ορθόδοξο και κάθε Έλληνα απανταχού της γης. Οι διαρκείς προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας σε πολιτικό, στρατιωτικό και πολιτισμικό επίπεδο απαιτούν την κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων του Ελληνισμού, σύμφωνα με τις ιστορικές μας παρακαταθήκες. Οφείλουμε να διατρανώσουμε τον αποτροπιασμό μας για την προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και να λάβουμε πρωτοβουλίες που θα υποχρεώσουν την Τουρκία να αλλάξει πολιτική.

Σε απάντηση της τουρκικής αυτής προκλητικότητας ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου προχωρούμε στην ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλης μας σε οδό «Αγίας Σοφίας», τιμώντας έμπρακτα τη Μεγάλη Μητρόπολη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις που δεχόμαστε, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απαθής. Η σιωπή είναι συνενοχή».