Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

“Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2021, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα των ΗΠΑ. Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Η μουσική των λέξεων» υπογράφει η αμερικανοκουβανέζα ποιήτρια Μαργκαρίτα Ένγκλ (γ. 1951)”.
Πηγή sansimera.gr
Ως Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου τιμάμε αυτή την ημέρα που μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών η επαφή με το βιβλίο.
Ιδίως σε συνθήκες καραντίνας και τηλεκπαίδευσης, το βιβλίο παραμένει η σημαντικότερη συντροφιά των παιδιών μέσα στον κυκεώνα των τεχνολογικών εξελίξεων, διευρύνοντας τους ορίζοντες και τη φαντασία τους.
Σε αυτήν την κατεύθυνση υποστηρίζουν, και θέλουμε να τονίσουμε ιδίως με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας, ότι το βιβλίο οφείλει να αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής πολιτικής του Δήμου με την αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τη διασύνδεσή της με τις βιβλιοθήκες των σχολικών μονάδων και την διαμόρφωση μιας στρατηγικής ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας στην πόλη μας.