Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Στις 4 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, μια ημερομηνία ορόσημο στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την ανάγκη προστασίας των αδέσποτων ζώων που καθημερινά βλέπουμε δίπλα μας να αναζητούν τροφή για επιβίωση και στέγη για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε μια εποχή όπου πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας νιώθουν την ανάγκη να έχουν ένα ζώο συντροφιάς, την ίδια στιγμή να αυξάνεται το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή κινητοποίηση από τις τοπικές αρχές αλλά και την κοινωνία των πολιτών ούτως ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο δεκάδων ζώων που βρίσκονται παρατημένα από τους πρώην ιδιοκτήτες τους, την ίδια στιγμή που το εμπόριο κατοικιδίων ανθεί.
Χρειάζονται μέτρα που εστιάζουν στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων, αντί για το εμπόριό τους, τη στείρωση και τον εμβολιασμό τους καθώς και την εμπέδωση σε επίπεδο κοινής γνώμης ότι η εγκατάλειψη ενός ζώου είναι νομικά αλλά και ηθικά απολύτως επιλήψιμο.
Η Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου χαιρετά τις πολλές πρωτοβουλίες απλών πολιτών οι οποίοι στηρίζουν με τροφή και νερό αδέσποτα ζώα στους δρόμους της πόλης μας και τονίζει ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων μπορεί να εξαλειφθεί μόνο μέσα από τα ισχυρά αντανακλαστικά του καθενός και της καθεμιάς μας απέναντι σε φαινόμενα και συμπεριφορές που θίγουν την αισθητική και τον πολιτισμό της κοινωνίας μας.